Ești un părinte pozitiv?

Nimeni nu ne-a învățat cum să fim părinți. Fie copiem comportamentul părinților noștri (mai mult sau mai puțin), fie facem  după ureche, fie ne uităm ce fac vecinii noștri sau prietenii, fie cerem sfat de la familie, fie citim cărți despre educație sau fie luăm (și aplicăm) din fiecare câte puțin. Cu toate acestea, părinții pozitivi au câte-ceva în comun.

Tu ești un părinte pozitiv?

Iată cei 5 stâlpi ai părintelui pozitiv:

1. Un părinte pozitiv se îngrijește să ofere copilului un mediu sigur:

Este „acasă” locul unde copilul  tău se simte în siguranță,  locul unde poate (și are voie) să câștige noi experiențe, locul unde își ocupă timpul cu lucruri plăcute? Dacă da, atunci șansele de a tinde spre un comportament nedorit sunt minime. Pe de altă parte, într-un mediu sigur (și liniștit) și părintele, și copilul se simt foarte relaxați; cea mai bună stare în care putem învăța.

De asemenea, copilul are nevoie de o supraveghere corespunzătoare. Aceasta însemnând că părintele știe ce face fiica sau fiul său, știe unde este și cu cine se însoțește.

2. Un părinte pozitiv oferă copilului o susținere pozitivă:

Copilul, pentru a învăța și a se dezvolta sănătos, are nevoie de un mediu în care să fie stimulat, provocat, dar și sprijinit constant. Te amesteci să-i oferi copilului soluții la micile lui probleme cotidiene? Sau îl stimulezi să găsească singur o soluție? „A fi disponibil” pentru copil nu înseamnă a te ocupa tu de toate problemele lui,  de a-i da mură-n gură. Ci înseamnă a fi disponibil ori de câte ori el are nevoie de tine. Ca un polițist, stai gata să amendezi orice greșeală sau îi faci des complimente?

3. Un părinte pozitiv stabilește reguli clare și face programe:

Regulile și programele familiei au rolul (foarte important) de a-l învăța pe copil disciplina: de a ști ce are voie și ce nu are voie. Acestea îl învață să țină cont de ceilalți oameni, de sentimentele lor și să se poarte cu responsabilitate. Învăţarea disciplinei pe copil funcţionează cel mai bine atunci când viaţa lui de zi cu zi este predictibilă şi clară. Desigur, nu uita să stabiliți împreună regulile și programul familiei, potrivit vârstei copilului tău. Ceea ce se aplică la un copil de 5 ani, nu se va potrivi unuia de 11.

4. Un părinte pozitiv nu are așteptări prea mari (dar nici prea mici):

Așteptările tale trebuie să fie întotdeauna realiste. Nu aștepta mai mult, dar, totuși, nici mai puțin, decât el poate face Îți cunoști copilul? Știi ce anume poate face la vârsta lui (de exemplu: să își închidă singur nasturii de la giacă, să meargă singur cu bicicleta la școală, să rămână o jumătate de oră singur acasă…)? Știi unde îl poți ajuta să crească (de exemplu: să lase curat în urma lui după ce a făcut duș) și ce anume nu ar trebui să aștepți de la el (de exemplu: să fie as în matematică)? Dar pe tine te cunoști? Pretinzi de la tine însuți că ar trebui să fi un părinte perfect? Nu fi așa de exigent cu tine! Toți greșim și învățăm din ele.

5. Un părinte pozitiv se răsfață singur:

A fi părinte  cere multă energie. De aceea, ai nevoie și un timp special pentru tine, pentru soțul tău\soția ta, pentru prieteni sau pur și simplu pentru relaxare… A fi un bun părinte nu presupune ca toată viața să vă fie acaparată de copil (copii). Fă-ți timp pentru a te gândi și la tine. Dacă cu tine însăți și cu partenerul tău lucrurile merg bine, atunci și în relația cu copilul tău vei fi mai puternic, mai răbdător și vei fi mai mult disponibil pentru copilul tău.

Acest test nu este unul științific. El este inspirat din „Positive Parentingprogramme” (Programul părinților pozitivi), care este folosit cu success în toată lumea. Autoritățile flamande îl folosesc ca model pentru toți părinții și pedagogii din Flandra. Mai multe informații (în limba olandeză), pe http://www.triplep.be.

(Acest articol este în întregime preluat din revista electronică Klasse voor Ouders și  tradus în limba română de Florentina Pop. Articolul în limba olandeză se găsește aici.)

Un răspuns la „Ești un părinte pozitiv?

  1. lucrand in invatamantul romanesc, am avut tangenta cu multi parinti ,,pozitivi sau negativi,,! ce cred eu ca este un parinte pozitiv? parintele pozitiv trebuie sa aiba multa dragoste ptr copiii sai! dar trebuie sa aiba si spirit de sacrificiu: atunci cand este nevoie ,trebuie sa si sacrifice micile sale placeri in favoarea nevoilor copiilor! este nevoie sa ti sacrifici mai ales timpul liber, acordand atentie copilului, ajutand la pregatirea lectiilor, ascultand ceea ce are de povestit copilul despre diferite evenimente de la scoala, etc. in felul acesta am aflat despre o mare nedreptate care i s a facut fiicei mele la scoala si am putut lua masuri de remediere!parintele pozitiv trebuie sa si arate dragostea ptr copil nu numai ,, muncind si asigurand hrana si imbracamintea ,,ci daruindu se copilului cu timpul sau! ar mai fi multe de spus ptr ca RELATIA COPIILOR CU DOMNUL ISUS HRISTOS DEPINDE DE EDUCATIA PRIMITA IN PRIMII ANI DE VIATA: RUGACIUNEA, CITITUL BIBLIEI,PARTASIA IN FAMILIE! Intr un cuvant, parintii nu sunt responsabili sa asigure numai necesitatile stricte ale copiilor ci SUNT RESPONSABILI DE SUFLETUL COPIILOR LOR, VOR DA SEAMA IN FATA LUI DUMNEZEU DE FELUL CUM SI AU CRESCUT SI EDUCAT COPIII!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s